20 September 2016

Biomuovit - eroa on vain vastuullisuudessa

toy airplane bioplastics

Oletko koskaan miettinyt, mistä kaikki tavara tulee? Kaikki se tavara, jota kannat kaupasta kotiin, onpa se kuinka tarpeellista tai tarpeetonta heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen. 

Ajamasi auto, kädessäsi oleva puhelin, tietokoneesi näppäimistö, lounasannoksesi pakkaus – niillä kaikilla on jalanjälki. Ne kaikki myös sisältävät materiaaleja, jotka voidaan tuottaa pienemmillä  ympäristövaikutuksilla.   

Maapallon väkiluku ylittää yhdeksän miljardia ennen vuotta 2050, mikä tarkoittaa valtavaa kulutuksen kasvua sekä yhä tiukkenevaa kamppailua ilmastonmuutosta vastaan. Liikenteelle kehitetään jo kasvihuonekaasupäästöiltään pienempiä ratkaisuja esimerkiksi biopolttoaineiden ja sähköistämisen avulla, mutta entä materiaalit?

Metallit ja muovit ovat eri toimialojen käytetyimpiä materiaaleja, ja niiden saatavuuteen ja vastuullisuuteen kohdistuu yhä enemmän paineita. Muovien saatavuus todennäköisesti paranee, kun fossiilisten polttoaineiden käyttö liikenteessä vähenee ja öljyä jää enemmän käytettäväksi esimerkiksi muoveihin. Vastuullisuuden kehittämiseksi muovien kierrätystä, uusiokäyttöä sekä raaka-ainelähteitä pitää edelleen kehittää. Yksi tehokkaimmista keinoista on valmistaa muoveja kestävästi tuotetuista uusiutuvista raaka-aineista.

Jos se on näin helppoa, niin miksei tätä ratkaisua ole jo markkinoilla? Odota vain, tulossa on!

Nesteen visio on luoda vastuullisia vaihtoehtoja joka päivä. Ja voidaksemme tarjota sitä, mitä ihmiset eri puolilla maailmaa kaipaavat, olemme kehittäneet sekä uusiutuvia polttoaineita että biomuoviratkaisun, joka muuttaa kaiken. Tai itse asiassa muutos on se, ettei mikään muutu – paitsi vastuullisuus. Lopputuotteet ja niiden käyttökohteet säilyvät täysin entisenlaisina niin sanotun drop-in-muovin ansiosta. Se tarkoittaa, että muovin raaka-aine on uusiutuva, mutta sitä voi käyttää aivan kuten perinteistä muovia.  

Matkapuhelin, parveketuoli, auto, lastesi lelut. Niiden alkuperä on miljoonien vuosien takaisissa kasveissa ja eläimissä. Nesteeltä vastaava prosessi vie muutaman tunnin, kun teemme kasviöljyistä sekä rasvapitoisista jätteistä ja tähteistä uusiutuvaa raaka-ainetta, jota voidaan hyödyntää  muovien valmistamisessa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Muovit voivat olla vastuullinen ratkaisu. 

Kun seuraavan kerran avaat suklaapatukan käärettä, kiinnitäpä huomiota avaamisen helppouteen. Kuluttajat, brändien omistajat ja teollisuus arvostavat tuota helppoutta ja kaikkia muita ominaisuuksia, jotka eri muovien käyttö mahdollistaa. 

Nesteen biomuoviratkaisun avulla pystytään valmistamaan tuotteita ja pakkauksia, joita voidaan käyttää täysin vanhaan tuttuun tapaan – ja lopulta kierrättää hyvällä omallatunnolla. Tietäen, että biomuovien käyttö ei ole vaikuttanut maapallon lämpenemiseen.

Tomi Nyman
Tomi Nyman
Head of Business team, New Ventures