10 May 201610 May 2016

Päästöt puoliksi – onko Suomella kanttia Kalifornian malliin?

California

Pariisin ilmastosopimus osoitti, että valtioilla on tahtoa ja kykyä asettaa tavoitteita ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi. Tavoitteet eivät kuitenkaan ole aitoja, jos niihin pääsemiseksi ei etsitä konkreettisia ratkaisuja ja olla valmiita tekemään rohkeita päätöksiä. Merkittävänä hiilidioksidipäästöjen aiheuttajana liikennesektorilla on ratkaiseva rooli päästöjen vähentämistavoitteen saavuttamiseksi. Julkinen sektori voisi olla tässä suunnannäyttäjä.

Suomessa vaihtoehtoisista polttoaineista käytävä julkinen keskustelu on jäänyt limboksi. Perusteluja löytyy lähinnä siihen, miksi uusiutuvat vaihtoehdot eivät ole kustannustehokkaita tai miten kalustokehitys on liian hidasta. Hyviäkin tavoitteita löytyy, mutta käytännön toteutukseen kannattaa katsoa mallia myös muualta.

Viime joulukuussa San Franciscon kaupunki ilmoitti, että kaikki sen dieselajoneuvot siirtyvät pysyvästi käyttämään uusiutuvaa dieseliä. Kaupunki onnistui näin vähentämään dieselkalustonsa päästöjä oman arvionsa mukaan 50 prosentilla. Yhtään uutta ajoneuvoa ei ollut tarpeen hankkia eikä polttoaineen jakeluun tarvinnut tehdä mitään muutoksia. Moni muu kaupunki on tehnyt samoin. Parhaimmillaan päästövähenemä fossiiliseen dieseliin verrattuna voi olla jopa 90 prosenttia, kun uusiutuva diesel valmistetaan jätteistä ja tähteistä.

Joten haloo Helsinki! Millä polttoaineella kulkevat katujamme puhdistavat harja- ja lakaisuautot? Entä virkamiesten autot? San Francisco pyörii tällä hetkellä Suomessa kehitetyllä uusiutuvalla dieselillä. Suomi mainitaan usein cleantech-vientimaana ja on hienoa, että täältä viedään Amerikkaan uusiutuvaa teknologiaa. Mutta pitäisikö meidän vastavuoroisesti tuoda sieltä Suomeen uskallusta tehdä vastuullisia valintoja?

Ratkaisu liikenteen päästövähenemiin ei vaadi koko kaluston uusimista sähkömoottoreilla käyväksi. Sähköajoneuvot tarjoavat huikeita mahdollisuuksia, mutta uusiutuva diesel voidaan ottaa käyttöön nyt heti. Se olisi konkreettinen ja iso harppaus eteenpäin.

Joten miten on Helsingin kaupunki?

Kaisa Hietala, Neste
Kaisa Hietala
Liiketoimintajohtaja, uusiutuvat tuotteet, Neste