31 May 2016

Suomi-Ruotsi-Norja-lentopolttoainemaaottelu

Airplane, Neste

Mitä yhteistä on Boeingilla, Lufthansalla, Oslon Gardermoenin lentoasemalla ja Swedavialla? Vastaus: kaikki ovat ottaneet edelläkävijöinä kantaa ilmailualan uusiutuvien energiaratkaisujen puolesta.

Nesteen tuottamaa uusiutuvaa lentopolttoainetta on käytetty menestyksekkäästi sekä Lufthansan kaupallisilla reiteillä että Boeingin testilennoilla. Ruotsissa ilmailuviranomainen Swedavia ilmoitti maaliskuun lopulla käynnistävänsä kannusteohjelman, jonka mukaan uusiutuvaan polttoaineeseen investoiville lentoyhtiöille kompensoidaan 50 prosenttia fossiilisen ja uusiutuvan lentopolttoaineen hintojen erotuksesta. Oslon Gardermoenin lentoasemasta tuli puolestaan tänä vuonna maailman ensimmäinen kenttä, jolla lentokoneet voivat tankata Nesteen uusiutuvaa lentopolttoainetta.

Olisi korkea aika saada aikaiseksi myös vastaavaa sinivalkoista yhteistyötä lentoyhtiöiden, Finavian ja valtion kesken. Suomella on teknologinen etumatka ja konkreettisia tuloksia yhteistyöstä alan jättien kanssa sekä maailman ympäristöystävällisin lentoyhtiö, joiden avulla voisimme helposti ottaa kärkipaikan myös lentoliikenteen puhtaammissa ratkaisuissa.

Myös kuluttajilla on sanansa sanottavanaan. Vaikkei lainsäädäntö vielä vaatisikaan käyttämään vaihtoehtoisia tuotteita, ovat lentoyhtiöt varmasti valmiita tarjoamaan niitä vaativille ja valistuneille kuluttajille. Ympäristövaikutuksistaan raportoiville yrityksille uusiutuvien lentopolttoaineiden suosiminen tarjoaa jo nyt helpon ja nopean tavan pienentää esimerkiksi liikematkustuksesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeään. Parhaimmillaan uusiutuvista raaka-aineista valmistettu lentopolttoaine mahdollistaa jopa 80 prosentin vähennyksen kasvihuonekaasupäästöissä tuotteen elinkaaren aikana.

Uskon, että Suomella on nyt erinomainen mahdollisuus auttaa koko ilmailualaa saavuttamaan päästövähennystavoitteensa. Fakta on, että lentoliikenteessä nestemäisille polttoaineille ei ole tarjolla vaihtoehtoista energianlähdettä. Konekannan muutos kestää myös kymmeniä vuosia. Tarjolla on kuitenkin saman tien vaihtoehto, jonka käyttöönotto ei vaadi kuin päätöksiä ja yhteistä tahtoa. Lentoliikenteen valtavissa volyymeissä näillä päätöksillä on ratkaiseva merkitys koko planeettamme tulevaisuuden kannalta.

Virpi Kröger, Neste
Virpi Kröger
Markkinoinnin ja myynnin kehitys, Uusiutuvat tuotteet, Neste